Predstavljanje Zbornika radova sa konferencije

Umetnost ima ozbiljan potencijal da nas uči i vaspitava da mislimo drugačije, da vidimo dublje, dalje, da kada pogledamo istu sliku ne vidimo samo isto ono što vide svi, već da vidimo ono što je novo i različito.
Ana Pešikan

Pozivamo vas da nam se pridružite na tribini
HORIZONT OBRAZOVANJA I KULTURE U SRBIJI
u četvrtak 12. novembra u 19h
u Dečjem kulturnom centru Beograda 

U dijalogu o saradnji obrazovanja i kulture učestvuju prof.dr Ana Pešikan (Filozofski fakultet), prof.dr Milena Dragićević Šešić (FDU), Dragana Koruga (CIP), Ljubica Beljanski Ristić (CEDEUM), mr Vesna Danilović (KCB) i drugi. Razgovor vodi doc.dr Marina Milivojević Mađarev. Ovde preuzmite pun POZIV.

Na tribini će biti predstavljen Zbornik radova sa konferencije Kulturna uloga škole i obrazovna uloga kulture – Drama u obrazovanju. Konferencija je završni događaj projekta OSTRVA. Ona je okupila, 19. i 20. juna ove godine, u Dečjem kulturnom centru Beograda, brojne stručnjake u oblasti kulture i obrazovanja, nastavnike, umetnike, pedagoge, studente, đake… Cilj konferencije bio je da poveže pojedince, organizacije i ustanove iz oblasti obrazovanja i kulture koji razvijaju saradnju ova dva sektora. Na konferenciji su učestovovali i svoje radove u zborniku objavili: Krisi Tiler, Ivan Ivić, Ana Pešikan, Vesna Đukić, Ljubica Beljanski-Ristić, Živkica Đorđević, Sunčica Milosavljević, Vlado Krušić, Darko Lukić, Milena Dragićević-Šešić, Biljana Stojanović, Aleksandra Đorđević, Ružica Rosandić, Dragana Koruga, Vesna Danilović, Olivera Todorović, Ljiljana Kosijer, Ivana Stevović, Vesna Dasukidis, Igor Bojović, Mila Mašović Nikolić, Tatjana Paskaš, Dragana Latinčić i Ivan Pravdić. Predgovor za Zbornik je napisala glavna i odgovorna urednica Sunčica Milosavljević, a uvod Milan Mađarev.

Društveni je sistem u celini (a unutar njega kulturni i obrazovni sistem posebno) pred izborom:
ili će menjati svoje strukturne osobenosti i stvarati uslove za razvoj strateškog partnerstva kulture i obrazovanja,
ili će škole i ustanove kulture u postojećem socijalnom okruženju nezaposlenosti i siromaštva
i dalјe biti nemoćne da aktiviraju svoje potencijale i doprinesu preobražaju društva u celini
i kretanju ka društvu znanja, kojem u narednih deset godina teže i Evropa i Srbija.

Vesna Đukić

Analiza situacije i delotvorni predlozi javnim praktičnim politikama u Srbiji
Zbornik radova sa konferencije ’Kulturna uloga škole i obrazovna uloga kulture – Drama u obrazovanju’