O BAZAART-U

Osnovan 2002. godine u Beogradu kao udruženje pozorišnih umetnika, BAZAART je danas platforma koja povezuje umetnike, istraživače, edukatore i građane na programima koji streme razvoju humanističkih i demokratskih vrednosti u društvu.

Unapređivanje uloge kulture u obrazovanju i vaspitanju dece i mladih, jačanje veza među oblastima kulture i obrazovanja, te podizanje društvene odgovornosti u obe oblasti, važni su ciljevi kojima umetnici i stručnjaci BAZAART-a posvećuju niz aktivnosti namenjenih kako mladima kao učesnicima u kulturi, tako i umetnicima i nastavnicima: kreativne procese i kritički zasnovane umetničke produkcije; seminare, radionice i godišnje konferencije na temu saradnje obrazovanja i kulture; objavljivanje knjiga i priručnika i dr.

Zahvaljujući svom opsežnom radu i upečatljivom uticaju na nacionalnom nivou, BAZAART je 2019. godine stekao status Reprezentativnog udruženja u kulturi za naučnoistraživačke i edukativne delatnosti, koji dodeljuje Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Statut udruženja može se preuzeti OVDE.

Nastanak

BAZAART je proistekao iz rada Pozorišta odrastanja koje je osnovano 1991. u okviru Kluba dramskih komunikacija Centra za kulturu Stari Grad i koje je postalo jedna je od prvih grupa članica Centra za dramu u obrazovanju i umetnosti CEDEUM. Jedna generacija mladih učesnika, umetnika i stručnjaka je 2002. godine osnovala udruženje BAZAART.

Razvoj

Polazeći od misije da savremenim i angažovanim umetničkim stvaralaštvom doprinese društvenom i kulturnom napretku Zapadnog Balkana i njegovoj integraciji u Evropu, BAZAART je inicirao i učestvovao kao partner u brojnim krupnim regionalnim i evropskim, ali i nacionalnim projektima: War Stories, Mit kao sudbina, predstavljanja savremene drame u regionu, IDEAL, ISLANDS, MEDIATE, LOTREC Srbija, Let’s Net, CAPTAINS, Dare to Be Different, VOICES, LAM!, B-AIR itd.

Takođe je razvio niz sopstvenih produkcija u oblasti edukacije i aktivizma kroz dramski i plesni izraz: Zašto su repovi važni, Vrednost žene, Mazohizam i druge.

U svim projektima, produkcijama i redovnim godišnjim aktivnostima, obavezne odlike su saradnja, interdisciplinarno istraživanje, participativnost i aktivizam.