“Čija je ono baba” – dečja predstava

7. jun 2013: Predstava dečje i omladinske dramske grupe OPODOPO koja pod pedagoškim i umetničkim vođstvom članova Bazaarta okuplja učenike OOŠ “Vladislav Ribnikar” zaintresovane za dramsko izražavanje, premijerno je izvedena na školskoj sceni.
Učenici IV i V razreda su tokom školske godine na redovnim dramskim radionicama razvili sadržaje koji čine okosnicu dramskog teksta. Proces rada imao je vaspitnu i obrazovnu funkciju: da unapredi socijalno ponašanje mladih, njihovu empatsku sposobnost i veštine timskog rada i da razvije kreativno i kritičko mišljenje o pitanjima lične i društvene odgovornosti i međugeneracijskog razumevanja i solidarnosti.
Tema predstave “Čija je ono baba” je sve rasprostranjeniji individualizam koji se zapaža kod mlade generacije, doveden do apsurda kroz izmišljen rialiti šou “Egoista”. Saznajemo kako dolazi do toga da mlad čovek postane sam sebi najvažniji i šta je potrebno da povrati sposobnost da voli i poštuje druge ljude. Ključni lik je Baka čija ljubav, ali i životna mudrost pružaju izlaz iz problema. Druga važna tema je značaj kulturnog nasleđa za zdrav duhovni razvoj mlade generacije.

U predstavi učestvuje 7 učenika OOŠ “Vladislav Ribnikar”, a proces su vodile dramske umetnice Ivana Despotović i Sunčica Milosavljević, članice Bazaarta. Kostimograf je Jelena Stojanović. Saradnja škole i Bazaarta otpočela je 2011. godine kroz projekat Dramska edukacija za interkulturalno učenje IDEAL.