POZIV za radionicu GEGA, HUMORA I SCENSKOG POKRETA


Pozivamo glumce i druge umetnike, edukatore, roditelje…
da pohađaju

ČETVORODNEVNU RADIONICU
GEGA, HUMORA I SCENSKOG POKRETA

pod vođstvom doc. Alena Čelića, profesora Scenskog pokreta,
Umjetničkih akademija u Splitu i Osijeku i Ivana Baranovića, glumca iz Splita

od 29. juna do 02. jula
u Beogradu

Sadržaj radionice: Na radionici će biti predstavljene osnove klovnovskog i komičnog teatra, gde je scenski pokret osnovno izražajno sredstvo.

Pristup: Kroz rad sa mimičarem, glumcem i profesorom Alanom Čelićem, učesnici će ovladati spontanim i motivisanim scenskim pokretom koji se koristi u ’klovniranju’ i komičnom teatru. Stečene veštine primenjive su u pozorištu, ali i u pedagoškom radu sa decom i mladima, naročito onima kojima je potrebna razvojna podrška. Kreativan rad u mediju pokreta stimulativno deluje na maštu i samopouzdanje umetnika, kao i drugih odraslih osoba i dece.

Učesnici: Radionica je, osim za glumce i dramske edukatore, otvorena i za nastavnike, vaspitače i roditelje dece sa poremećajem pažnje i drugim teškoćama u socijalnom, intelektualnom i emocionalnom razvoju.
Prethodno iskustvo u izražavanju pokretom je prednost, ali ne i uslov za učestvovanje.

Kada i gde: Od 29. juna do 02. jula (sreda-subota) radionice će se održavati svakodnevno, u trajanju od 3 sata sa pauzom (16:00-19:30), sa završnom prezentacijom četvrtog dana (10:00-13:30). Radni prostor biće Baletska sala Ustanove kulture Parobrod, Kapetan Mišina 6a.

Prijavljivanje: Radionica je besplatna, uz obaveznu registraciju. Prijavljivanje se vrši onlajn, popunjavanjem Google obrasca (https://forms.gle/nti2mCLyCikKGQj4A).
Učesnici koji se prijave obavezni su da prisustvuju svim radionicama u punom trajanju. Učesnici koji budu pohađali celokupan program dobiće Sertifikat o završenom programu.

O UMETNICIMA – VODITELJIMA RADIONICE:

Alen Čelić je glumac, mimičar, dramski pedagog i docent za scenski pokret na Umjetničkoj akademiji u Splitu i Osijeku. Uz to surađuje kao stručni suradnik scenskog pokreta sa HNK Osijek, HNK  Split i KMD Dubrovnik. Uspješan je i kao glazbenik-kantautor benda New Gondoliers. Završio je plesnu školu Physical Theatre Folkwang Hochschule u Essenu, koja je usko vezana i uz Pinu Bausch. Član je UPUHA, strukovne udruge plesnih umjetnika Hrvatske. Uspješno je sudjelovao u projektnom timu Jolande Tudor u projektu Klunline organizirajući dio klaunovskih radionica.

Ivan Baranović je magistar glume i priznati samostalni umjetnik od države Hrvatske. Ostvario je niz zapaženih glavnih i drugih glumačkih uloga u brojnim kazališnim predstavama. Dio je ekipe klaunova doktora u Crvenim nosovima sa nizom izvedbi za bolesnu djecu u bolnicama i korisnike staračkih domova. Povremeno je bio voditelj programa na radio Dalmaciji. Pokretač je i kreator niza radionica gdje se posebno ističe radionica za poboljšanje javnog nastupa i razvijanje komunikacijskih vještina i radionica klaunovskog pokreta i izričaja. Predsjednik je humanitarne udruge navijača i svih pripadnika Hajduka Bilo srce.

ORGANIZACIJA: Radionica je deo programa konferencije „CENTRI I MARGINE – SNAGE PRIBLIŽAVANJA“, koja povezuje umetničke i kulturne prakse i razvojne procese dece, mladih i drugih osetljivih grupa. Agenda se može preuzeti OVDE.

Konferenciju organizuju Reprezentativno udruženje u kulturi BAZAART i partneri: CEDEUM i UK Parobrod.

Skup podržavaju Ministarstvo kulture Republike Srbije i Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa.