VERTIKALE – tribina projekta OSTRVA na Bitef Polifoniji

BAZAART vas poziva na
četvrtu tribinu u okviru projekta OSTRVA

VERTIKALE

u Ustanovi kulture „Parobrod“ u sredu 24. septembra u 13 časova,
u okviru pratećeg programa festivala Bitef – Bitef Polifonija.

Dramsko obrazovanje i vaspitanje postoji u Srbiji već decenijama. Vezuje se za kontinuirano lično zalaganje pedagoga i umetnika, kao i za plime i oseke društvene podrške i finansijske potpore. Rad dramskih pedagoga i umetnika, u stalnim društvenim promenama, teško i sporo napreduje, a olako se zaboravlja. Stoga se često čini da rad počinjemo ispočetka i stalno učimo iste lekcije.

Kako očuvati kontinuitet? Kako negovati vrednosnu vertikalu? Koje su to vrednosti za koje se dramski pedagozi i umetnici zalažu decenijama? U koje vrednosti ulažu donatori i kako one doprinose društvu? Prepoznajemo li donatorstvo kao etički čin?

O ovim pitanjima razgovaraćemo sa gostima Ivanom Ivićem, profesorom Filozofskog fakulteta u Beogradu; umetnicom Sanjom Krsmanović-Tasić; i Tatjanom Stojić, koordinatorkom programa u Fondaciji za otvoreno društvo.

Tribinu ogranizuje BAZAART u saradnji sa organizacijama Prijatelji dece opštine Novi Beograd i CEDEUM. Tribinu vode: dr Marina Milivojević-Mađarev i mr Sunčica Milosavljević. Saradnica: Nataša Milojević.

 

Šta su OSTRVA? OSTRVA su inicijativa da se povežu važni subjekti u oblastima drame i obrazovanja u Srbijiškole, nastavnici, aktivisti, umetnici, donosioci odluka, istraživači, profesori…  kako bi se osnažili nastavnici kao nosioci obrazovne reforme, aktuelizovala obrazovna praksa, poboljšalo inicijalno obrazovanje nastavnika i modernizovali školski programi (kurikulumi). Da bismo to ostvarili, koristimo dramu u obrazovanju i vaspitanju, kojom razvijamo kulturnu osetljivost i veštine mladih u Srbiji.

Zašto? Zato što je redefinisanje društvene uloge i autoriteta nastavnika preduslov za obnavljanje vrednosnog sistema u srpskom društvu. Zato što nastavnici treba da pamte da imaju sasvim posebno mesto u društvu, da su oni simbol napretka, prosperiteta, kulture i plemenitosti duha i da ih njihova uloga u oblikovanju budućnosti obavezuje čašću i nemerljivom odgovornošću.