PROGLAS I PROTEST UMETNIKA SRBIJE

Umetnici Srbije najoštrije protestuju protiv sistematskog višegodišnjeg masakra nad kulturom i umetnošću uopšte.

Izražavamo veliki strah za budućnost naroda čiji se duh hrani crnim hronikama – a ne knjigama, šund televizijskim programima – a ne obrazovnim emisijama, golim silikonskim devojkama – a ne umetničkim aktovima, sveopštim nasiljem i netolerancijom – a ne pozorištem.

Hoćemo li dopustiti da se pozorišta zatvore, kao što smo dozvolili da nestanu bioskopi?
Hoćemo li dopustiti da gledamo izložbe u mraku?
Da li je klasična muzika samo simbol za Dan žalosti?
Ne trebaju nam pozorišne zgrade, muzeji, bioskopi, knjižare i galerije, a treba nam prostor za profit?
Ne trebaju nam umetnici, treba nam još državnih činovnika i partijskih poslušnika?

U kakve će to ljude izrasti naša deca?
DRŽAVA – JEDNAKO – KULTURA! 

PROTEST PROTIV UBIJANJA KULTURE, 22. jun u 18 sati, Trg Republike u Beogradu 

Odbor protesta: predstavnici Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja filmskih glumaca Srbije, Udruženja muzičkih umetnika Srbije, Udruženja likovnih umetnika Srbije, Udruženja kompozitora Srbije, Srpskog književnog društva i Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije. 

TEKST POZIVA: 

Zbog sveukupnog neodrživog stanja u kulturi i odnosa države prema umetnicima u svim oblastima stvaralaštva, Predsedništvo Udruženja dramskih umetnika Srbije donelo je odluku da pozove sve umetnike Srbije na protest koji će se održati u subotu, 22. juna u 18 sati na Trgu Republike u Beogradu, ispred Spomenika knezu Mihailu.

Umetnici će, na odgovarajući audio-vizuelni način, od države tražiti povećanje budžeta za kulturu, iznalaženje sistema za popunu budžeta za kulturu, poštovanje zakona, donošenje Zakona o pozorištu i promenu odnosa države i medija prema kulturi.

U cilju koordinacije aktivnosti u organizovanju protesta, formiran je odbor u čijem radu učestvuju predstavnici Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja filmskih glumaca Srbije, Udruženja muzičkih umetnika Srbije, Udruženja likovnih umetnika Srbije, Udruženja kompozitora Srbije, Srpskog književnog društva i Asocijacije nezavisna kulturna scena Srbije. Na čelu Odbora Protesta je Milica Kralj, reditelj.

Udruženje dramskih umetnika Srbije je tekst Proglasa umetnika Srbije postavilo na oglasne table u svim pozorištima u Srbiji, tekst Proglasa i poziv za učešće u Protestu uputili smo umetničkim akademijama i fakultetima, muzejima, bibliotekama, ustanovama kulture, a direktorima svih pozorišta u Srbiji poslat je tekst Saopštenja za publiku, s molbom da se se do održavanja Protesta pročita (ili emituje) publici pred početak predstava.

Drage kolege, verujemo da delite naše uverenje o neophodnosti protesta umetnika. Ovim putem vas pozivamo da se u što većem broju odazovete i dođete na naš zajednički protestni skup kako bismo izrazili nezadovoljstvo ukupnim stanjem u društvu i odnosom vlasti prema kulturi i umetnicima.

Pozivamo vas da tekst Protesta i Saopštenja za pubilku podelite sa kolegama, prijateljima i da proširite vest o održavanju skupa umetnika Srbije.

Ukoliko imate predlog za način ispoljavanja Protesta, molimo da se javite Udruženju do 15. juna.

Srdačan pozdrav iz Udruženja dramskih umetnika Srbije