Promocija Priručnika za interkulturalno učenje kroz dramu, filma Uključi me – razumeću i projekta Art Fora u Smederevu

Promocija Priručnika za interkulturalno učenje kroz dramu, filma Uključi me – razumeću i novog projetka Art Fora – Art4A održana je u Smederevu u okviru Svetosavskih svečanosti, u Centru za kulturu u ponedeljak 21. januara u 19 časova.  Priručnik i film su rezultati prošlogodišnje uspešne saradnje BAZAARTA i smederevskih partnera u okviru projekta IDEAL. Projekat Art Fora predstavlja nastavak ove saradnje.  

Priručnik za interkulturalno učenje kroz dramu rezultat je projekta IDEAL koji je imao za cilj da pomogne mladima i nastavnicima u Smederevu, Beogradu i Novom Beogradu, Nišu i Zrenjaninu da nauče kako da uvažavaju i prihvataju različitosti. Zabrinut sukobima između kulturnih grupa i vrednosti unutar srpskog društva koje se rapidno raslojava, tim umetnika, edukatora i stručnjaka razvio je nacionalnu metodologiju za interkulturalno učenje kroz kreativni dramski proces. Program su proverili i svojim sugestijama obogatili nastavnici i dramski pedagozi u Srbiji koji su aktivno i nadahnuto učestvovali u treninzima.

Više o projektu IDEAL posetioci su saznali kroz film Uključi me – razumeću koji je zabeležio prekrasne ulične nastupe pozorišta PATOS u okviru ovog projekta.

O projektima su govorile urednica dr Marina Milivojević Mađarev i umetnička direktorka mr Sunčica Milosavljević.

Projekat Art Fora – Art4A predstavio je koordinator Dušan Štrbac. Projekat bavi se umetnošću u zajednici – komjuniti art-om. U Smederevu, tema projekta Art Fora su migracije stanovništva koje su učinile da Smederevo danas postane jedno od najraznovrsnijih kulturnih zajednica u Srbiji. Polazeći od činjenice da su mnogi današnji građani Smedereva doseljenici – neki u skorijoj, neki u davnijoj prošlosti – projekat istražuje istorijsko nasleđe svih građana i pokazuje kako ono doprinosi stvaranju zajedničkog identiteta grada.

Projekat nosi naziv „Ulica sećanja“ po izložbu fotografija koju organizujemo u ulici Kralja Petra. Fotografije treba da prikažu važne slike iz privatne istorije građana – život generacije koja se doselila u Smederevo, prizore sa radnog mesta (npr. iz Železare), odrastanje generacija rođenih u Smederevu; važne događaje, itd. Fotografije će biti praćene tekstovima u kojima će biti predstavljene ličnosti i objašnjeni događaji na slikama.

Cilj izložbe jeste da kroz privatne fotografije podsetimo na važne istorijske promene u gradu, što je posebno bitno za mladu generaciju koja istoriju ne pamti i često ne poznaje. Negujući istorijsko sećanje, afirmišemo kulturne vrednosti stanovnika i doprinosimo međusobnom razumevanju i uvažavanju među sugrađanima.

Art Fora – Art4A je novi projekat Omladinskog pozorišta PATOS i CZKS, koji vodi BAZAART iz Beograda sa partnerima CRCR iz Niša i CEKOM iz Zrenjanina, a podržava ga Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu. Projekat se sprovodi u saradnji sa udruženjima i ustanovama u Smederevu.