Portret – ART Fora u Nišu

Portret je naziv izložbe koja je proizišla iz kreativnog procesa sa mladima u Nišu, koji su vodili CRCR, Zorica Jovanović, profesorka srpskog jezika i književnosti i vizuelna umetnica Jelena Stojanović iz Beograda.

“Polazna tačka bilo nam je saznanje da je za pravu ljudsku bliskost, od fizičkog izgleda (npr. profila na Facebook stranici) mnogo važniji doživljaj ličnosti. Kako bi izgledao unutrašnji portret prijatelja?” 

Tokom pedagoško-psiholoških i likovnih radionica polaznici su se međusobno upoznavali kroz igru i likovni izraz. Igre su bile način da učesnici saznaju više jedni o drugima, a likovne discipline sredstvo da se prikaže ličnost. Radovi mladih autora su sve osim figuralne predstave, a ponajviše su njihove impresije o sebi i o svojim kolegama. Rezultat rada je grupna izložba koja je prikazana na popularnom sastajalištu mladih (kafe Belle Amie), potom u izložbenom prostoru niške opštine Pantelej i na festivalu Patosoffiranje u Smederevu. Umesto kataloga izložbe, napravljena je ova mapa na kojoj su istovremeno prikazani i radovi i najdraža aktivnost sa radionica – igra Stolice. Projekat će nastaviti da živi kroz Facebook grupu Art4A Portret.

U projektu Portret učestvovali su Milica Alimpić, Tatjana Arifović, Nemanja Bobak, Anđelka Bulatović, Andrea Vučić, Vuk Vučković, Stefana Glavić, Iva Dekić, Milica Dinić, Miloš Dinić, Dušan Dinčić, Dunja Đokić, Anđela Đurović, Andrea Ivković, Janko Lazarević, Anđela Marčić, Danilo Milenković, Dušan Milovanović, Marija Nikolić, Ana Radenković, Stefan Rajković, Jelena Ranđelović, Jovan Ristić, Mila Savić, Ana Spasić, Jelena Stefanović, Magdalena Todorović, Sara Todorović, kao i voditelji Zorica B. Jovanović, Daliborka Stevanović, Svetlana Mićić, Gordana Spasić i Jelena Stojanović.

Projekat ne bi mogao da se realizuje bez pomoći OŠ „Miroslav Antić“, Gradske opštine Pantelej u Nišu i Centra za likovno obrazovanje – „Šumatovačka“ iz Beograda.