Održana tribina “Kultura u tranziciji društvenih vrednosti”

U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, u organizaciji udruženja BAZAART, 18. aprila 2019. godine održana je tribina pod naslovom „Kultura u tranziciji društvenih vrednosti“. Na tribini su učestvovali Slobodan Cvejić, Milena Dragićević Šešić, Vladimir Kolarić, Jasna Dimitrijević. Ana Martinoli i Virdžinija Đeković, a razgovor je vodila Jovana Karaulić.

Tribina, pored još jedne predviđene za 23. maj, a koja će se baviti pitanjima kako se prosveta vrednosno određuje u tranzicionim procesima, zamišlјena je kao uvod u nacionalnu konferenciju „Vaspitavati kulturom – Ka društvu u kom su vrednosti važne“, koja će biti održana krajem juna u Beogradu. Namera organizatora je da se naglasi društvena važnost saradnje između resora kulture i obrazovanja, koja kroz Predlog Strategije razvoja kulture Republike Srbije od 2019. do 2019. godine i Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, kao i druge aktivnosti nadležnih ministarstava, ustanova i organizacija civilnog društva, dobija sve sistematičnije institucionalne oblike.

U PRILOGU možete pronaći tekst doc. Vladimira Kolarića (ZAPROKUL), koji izdvaja neke teme od važnosti za razumevanje pojma kulturnih vrednosti i njihovog statusa u savremenom društvu.