Art Fora / ART4A

Projekat umetnosti u zajednici Art Fora /ART4A/ Umetnost za akciju nastao je iz  potrebe za razvojem solidarnosti i empatije među sugrađanima, posebno među mladom generacijom. Kroz umetničke akcije podržavamo građane da povrate odgovornost za zajednički prostor i život.
Da li građanin može da utiče na život društva? Pojedinac se često oseća nemoćno pred velikim sistemima, ali u okviru zgrade, ulice ili naselja stvari stoje drugačije. Tamo gde živimo, u okruženju koje poznajemo, društvo nije apstraktna tvorevina. Naše društvo čine naš prvi komšija, naša komšinica iz susedne zgrade, naš bakalin iz prizemlja, deca iz parka iza naše zgrade… To je naša zajednica. To smo mi.

Može li umetnost da menja društvo menjajući zajednicu? Umetnici smatraju da može. Projekat Art Fora /ART4A/ je upravo ono što mu ime kaže – Art for Action – umetnost za akciju. Ovaj vid umetnosti naziva se community art (umetnost u zajednici), jer umetnici zajedno sa članovima zajednice stvaraju umetničke akcije. U ovoj vrsti rada naglasak je na akciji, ne na umetničkom delu, zato što akcija dovodi do promene. U projektu Art Fora kroz umetničke akcije podržavamo građane da povrate odgovornost za zajednički prostor i život.

Četiri artivističke grupe – u Beogradu, Zrenjaninu, Smederevu i Nišu, prepoznale su probleme u svojim zajednicama gde smatraju da mogu da učine pozitivan pomak. Beogradska grupa BAZAART suprotstavlja se otuđenosti u velikim gradovima podstičući stanare solitera u naselju Banjica da se upoznaju, druže i razvijaju solidarnost. CEKOM (Zrenjanin) podstiče mlade ljude da se uključe u društvo kroz svoje kreativne potencijale i pruža im podšku kroz omladinski klub u osnivanju. PATOS (Smederevo) otkriva na koji način su ljudi koji su se doselili u Smederevo usled ekonomskih migracija, doprineli razvoju kulturnog identiteta grada. CRCR (Niš) se zalaže za oživljavanje duhovnih vrednosti među mladima koji svoj identitet vezuju za pojavljivanje u kafićima i predstavljanje na socijalnim mrežama.

Četiri umetničke akcije ostvarile su promene u društvu. U čemu je promena? Promena je u tome da shvatimo ko živi pored nas i šta zajedno možemo da učinimo za sebe i za one koje volimo.

Projekat su podržale Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu, Divac Fondacija i Opština Pantelej u Nišu.