Daily Archives: August 3, 2024

Besplatni letnji seminar “Mala škola pozorišta”


BAZAART poziva nastavnike, vaspitače, kreativne pedagoge i druge koji vode dramski i pozorišni rad sa decom i mladima da se uključe u
besplatni seminar ”Mala škola pozorišta” koji će se održati u Beogradu
 15. i 16. avgusta 2024.

Akreditovan kod ZUOV, seminar upoznaje polaznike sa pravilima pozorišne umetnosti, istovremeno ukazujući na obrazovno-vaspitne efekte koje dramsko izražavanje treba da ostvari. 

TEZA od koje polazimo je da školska pozornica nije i ne treba da bude kopija profesionalne scene. Školsko pozorište je mesto gde deca i mladi – i oni na sceni i oni u publici – mogu slobodno i zaigrano da uče o sebi i svetu. Zato su sve odluke koje nastavnik/voditelj procesa donosi u vezi sa dramskim radom pedagoški važne: od odabira dramske teme ili teksta, preko načina na koji radi sa učenicima, do uobličavanja predstave.


PROGRAM seminara vodi polaznike korak po korak kroz proces pozorišnog stvaralaštva. Razmatraju se prilike kada nastavnik odabira gotov tekst, kao i one kada ga sam piše. Analiziraju se odlomci drama namenjenih deci i mladima, a slede vežbe pisanja, režije, glume, dizajna scene i kostima, scenske muzike i drugih komponenti koje čine pozorišnu predstavu. 
Sve vežbe su interaktivne i uključuju čitavu grupu u rad i diskusiju.

REZULTAT seminara treba da bude taj da polaznici pristupaju dramskom radu sa znatno dubljim razumevanjem, samopouzdanjem i pedagoškom svešću o značaju ove vrste rada.

* Tehnike koje nastavnici usvoje kroz seminar primenjive su i u nastavi, u različitim predmetnim oblastima.
Zainteresovani polaznici treba da se jave
Jeleni Stojanović, koordinatorki BAZAART-a i kontakt osobi za seminar
+381 64 153 12 50; +381 69 513 12 19, jelena.stojan@gmail.com