Smederevski kuvar – ART Fora u Smederevu

Ulica sećanja naslov je umetničke akcije koju je smederevski PATOS razvio kroz projekat ART Fora. Rezultat projekta su izložba Ulica sećanja, performans Noć sećanja i knjiga Smederevski kuvar.

“Knjiga koja je pred vama svojevrsna je intimna istorija Smedereva sačinjena od porodičnih fotografija, ličnih i gradskih priča i kulinarske tradicije smederevskih domaćica i domaćina. Učesnici projekta Ulica sećanja poklanjaju vam delo sa željom da još bolje upoznate ovaj grad i uživate u njemu.” 

Lica i sećanja

Mnogi današnji stanovnici Smedereva nisu rođeni u ovom gradu. Doselili su se u potrazi za poslom, po zahtevu službe, na školovanje, iz ljubavi, mnogi su pronašli utočište od ratnih sukoba i stradanja. Svi ovi ljudi su dragovoljno odabrali da ostanu u Smederevu i budu Smederevci.

Svaki građanin Smedereva nosi jednu priču koja često uopšte ne liči na priču njegovog komšije. Njihovi dedovi često nisu nosili iste kape, obuću, odelo, nisu živeli u istim ili sličnim kućama, nisu bili vični istim veštinama, ponekad čak ni govorili istim jezikom. Sa njima su u Smederevo stizala nova shvatanja šta je lepo, vredno i dostojno.

Zahvaljujući svojim stanovnicima, Smederevo ima jednu od najbogatijih kuhinja u Srbiji; lep i živopisan jezik; više mladih na ulicama nego mnogi drugi gradovi; ima klubove, udruženja, manifestacije, javni i kulturni život primeren daleko većoj sredini. Brojne tradicije koje se svakodnevno sreću, različite perspektive, žustar dijalog stavova i vrednosti – sve to stvara potencijal iz kog se rađa autentičan gradski duh slobode i preduzimljivosti.

Sudbina Smedereva je pratila hod istorije ovih prostora. Višestruki simbol nezavisnosti Srbije, tragični stradalnik u Drugom svetskom ratu, ponos napredne Jugoslavije, grad danas proživljava zalazak industrijskog društva. Zato lične istorije stanovnika Smedereva svaka ponaosob čine istoriju našeg društva, reprezentativne su i važne, i zarad pamćenja i zdravlja čitave zajednice zaslužuju da se čuju i zapišu.

PATOS (Pokretni Alternativni Teatar Omladine Smederevo) osnovan je 1986. godine i od tada predstavlja prostor okupljanja za mlade ljude u Smederevu zainteresovane za umetnost, istraživanje i savremenu urbanu kulturu. Od 2000. godine PATOS intenzivno negujepartnerstva i saradnju sa srodnim teatarskim trupama u zemlji i inostranstvu, sa kojima realizuje razmenu, koprodukcije, prezentacije metodologija i umetničkih rezultata i drugo. Članovi PATOSA nisu samo uključeni u umetnički rad iprograme, već i u organizaciju i realizaciju međunarodnog festivalaPATOSOFFIRANjE i drugih manifestacija čiji producent je Centar za kulturu Smederevo.