Reci «Dobar dan» i pogledaj Banjicu iz drugog ugla

Umetnost u lokalnoj zajednici: umetnost za akciju
Artivistički projekat Art Fora /ART4A/ – Umetnost za akciju odvija se paralelno u Beogradu, Smederevu, Nišu i Zrenjaninu. Kroz niz umetničkih akcija, projekat ohrabruje građane da se oglase, deluju i neguju solidarnost i traži način da se povrati odgovornost za zajednički prostor i život. Umetnici okupljeni oko beogradskog projekta postavili su sebi pitanje – kako se dogodilo da više ni „Dobar dan” ne kažemo jedni drugima kada se sretnemo u hodniku ili liftu?

Reci «Dobar dan» i pogledaj Banjicu iz drugog ugla

Prvi susret pod nazivom Reci DOBAR DAN i pogledaj Banjicu iz drugog ugla biće održan u četvrtak 7. februara u vrtiću „Ljolja“, Crnotravska 11b. Prostor Banjice prepoznat je kao mesto pogodno za dobar i kvalitetan život još u doba neolita, o čemu svedoče arheološki nalazi sa kojima će prisutni biti upoznati kroz mulitimedijalnu prezentaciju. Banjica je, zahvaljujući Banjičkoj šumi, jedinstven i izuzetno važan ekosistem za Beograd i na početku XXI veka, koji je sačuvan upravo akcijom lokalne zajednice i osvešćenih pojedinaca. Kroz priču o šest milenijuma života na Banjici vodiće nas multimedijalni umetnik Zoran Rajšić uz podršku biologa Aleksandre Zatezalo. Specijalni gost je reditelj i ornitolog, borac za zaštitu banjičke šume, Timoti Džon Bajford. Urednica tribina je Marina Milivojević-Mađarev.

Nosilac projekta je umetničko udruženje BAZAART zajedno sa partnerskim organizacijama iz tri grada. Projekat Art Fora – ART4A podržava Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.