POZIV za radionice LUTKARSTVA: ANIMACIJA OBJEKATA

… 
Pozivamo vas da učestvujete u 

TRODNEVNOJ RADIONICI LUTKARSTVA:
„ANIMACIJA OBJEKATA“

pod vođstvom Viktorije Makra, lutkarke iz Budimpešte

od 02. do 04. jula 2022. godine
u Beogradu

Sadržaj radionice: Na radionici će biti predstavljene osnove umetnosti animacije objekata, jednog od najstarijih žanrova lutkarstva, koji podrazumeva da svakodnevnim, upotrebnim predmetima, koristeći maštu i smisao za igru, udahnjujemo život.

Primena: Animacija objekata je izuzetno zanimljiv umetnički oblik kojim se, uz malo sredstava, mogu stvoriti izvanredne scenske priče i svakodnevica preobraziti u fantastičan svet. Posebno je pogodna za kreiranje predstava „džepnog pozorišta“ i lako stvaranje kreativnih situacija.

Po svojoj prirodi, animacija objekata, uz umetnički, ima i snažan pedagoški potencijal. Preporučuje se za rad sa svim uzrastima, a naročito u obrazovno-vaspitnom radu s decom, jer podržava prevazilaženje različitih teškoća u razvoju i socijalizaciji, te razvija maštu, prostorni vid, telesnu svest, veštine koordinacije i saradnje i dr.

Učesnici: Radionica je namenjena lutkarima, dramskim glumcima, dramskim/pozorišnim pedagozima, a podjednako i nastavnicima, vaspitačima, edukatorima u neformalnom obrazovanju, roditeljima i drugima. Prethodno iskustvo u lutkarstvu nije uslov za učestvovanje.

VAŽNO: Učesnici treba da ponesu po 5 upotrebnih predmeta – NIKAKO LUTKE (i slično).

Kada i gde: Od 02. do 04. jula (subota-ponedeljak) radionice će se održavati svakodnevno, u trajanju od 3 sata (subota i nedelja: 15:00-18:00), sa završnom prezentacijom trećeg dana (ponedeljak: 10:00-13:30). Radni prostor je Ustanova kulture Parobrod, Kapetan Mišina 6a.

Prijavljivanje: Radionica je besplatna, uz obaveznu registraciju. Prijavljivanje se vrši onlajn, popunjavanjem Google obrasca: https://forms.gle/nti2mCLyCikKGQj4A

Učesnici koji se prijave obavezni su da prisustvuju svim radionicama u punom trajanju. Učesnici koji budu pohađali celokupan program dobiće Sertifikat o završenom programu.

Viktoria Makra (Budimpešta, 1987) je glumica, lutkarka i plesačica. Diplomirala je kao glumica/ lutkarka na Univerzitetu pozorišne i filmske umetnosti u Budimpešti 2013. godine. Kao glumica, uticajnim smatra godine rada u teatru Bárka. Kao plesačica, radila je sa Màrtom Ladjánszki i Living Picture Company sa kojima je nastupala u Iranu i Jermeniji. Od 2015. učestvuje u nastupima Ziggurat Projekta kao multidisciplinarni umetnik. Osnivačica je Ledpuppets svetlosno-lutkarskog pozorišta gde je stvorila sopstvenu lutkarsku formu sa svetlećim plastičnim morskim stvorenjima i živom muzikom i sa predstavama nastupala na mnogim scenama u Evropi i u Dubaiju. Od 2018. režira pozorišne predstave, koristeći jedinstveni vizuelni pozorišni jezik. Pre tri godine počela je da radi u MUS-E Mađarska, kao umetnica-edukatorka, a takođe i kao nastavnica drame u visokoj školi za buduće plesače. Veoma je strastvena u pogledu svih oblika pozorišta i uvek traga za novim mogućnostima da stvori međunarodne i interdisciplinarne veze.


ORGANIZACIJA: 
Radionica je deo programa konferencije „CENTRI I MARGINE – SNAGE PRIBLIŽAVANJA“, koja povezuje umetničke i kulturne prakse i razvojne procese dece, mladih i drugih osetljivih grupa. Agenda se može preuzeti OVDE.

Konferenciju organizuju Reprezentativno udruženje u kulturi BAZAART i partneri: Centar za dramu u edukaciji i umetnosti CEDEUM i Ustanova kulture Parobrod.

Skup podržavaju Ministarstvo kulture Republike Srbije i Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa.