Poziv na predstavu TMUŠA – TAKO MI SRCA

BAZAART vas poziva da u okviru programa dramske edukacije nastavnika, prisustvujete izvođenju predstave

„TMUŠA – TAKO MI SRCA“
Pozorišta Doma kulture Prijepolje

u Bitef teatru, u utorak 7. novembra s početkom u 19.30 časova.
Ulaz je slobodan.
Nakon predstave, održaće se razgovor o pozorištu i kulturnoj tradiciji „Videti tek kasnije“.

Predstava i razgovor su za nastavnike i dramske pedagoge i umetnike zanimljivi kao primer:

  • Kako namenski razviti dramski tekst i predstavu;
  • Kako pozorište nastaje iz kulturne tradicije jedne sredine i kako je obogaćuje;
  • Zašto pozorište zahteva da kritički mislimo o kulturi kojoj pripadamo i koju volimo;
  • Kako možemo povezati nastavu i pozorišno iskustvo, a kako dramski rad s učenicima i gradivo.

Predstava „TMUŠA – TAKO MI SRCA“ nastala je na osnovu književnog opusa, biografije i ličnih i istorijskih komentara jedinog dramskog pisca rodom iz Prijepolja – Vladislava Veselinovića Tmuše (1888-1954.). O Veselinoviću se danas zna vrlo malo. Svojevremeno je bio jedan od najčitanijih i najradije igranih dramskih pisaca na jugoslovenskim prostorima, a danas su njegova dela skoro sasvim zaboravljena, a drame se više ne izvode. Učenici u školama Tmušinog rodnog Prijepolja nisu nikada čuli za njega.

Pre dve godine, Biblioteka u Prijepolju sabrala je Veselinovićevu prozu u knjizi „Poslednja radost“. Kroz pozorišnu produkciju, autorski tim se nadovezao na rad Biblioteke, ali s drugačijom namerom – da Tmušino delo pročita kao inspirativno polazište za dijalog u zajednici i podstrek razvoju i integraciji visoko pluralne sredine u Prijepolju, ali i u Srbiji i regionu. Uporište za razvoj ’pozorišta u zajednici’ autori su pronašli u isprepletenim kulturnim i ideološkim tradicijama koje čine tkivo Veselinovićeve književnosti. U društvu koje svoje istorijske sukobe nikada nije do kraja razrešilo, ovo je bila plodna direkcija za istraživanje i rad.

Drama prati život Vladimira Veselinovića Tmuše i postupno gradi priču o ljudima i događajima na Balkanu. U potrazi za korenima uporne balkanske drame, rodili su se junaci: pesnička reč spram pucnjeva i udaraca noža. Dramaturg Snežana Gnjidić razvila je dramski tekst, uključivši citate iz Tmušine literature, ali i književnih dela i istorijskih dokumenata iz različitih razdoblja na ovim prostorima.

Rediteljka Sunčica Milosavljević je sa glumcima-amaterima, građanima Prijepolja, uradila dinamičnu i zabavnu predstavu kojom se dekonstruišu književni i istorijski klišei koji određuju identitet tog kraja, ali i regiona u celini. Scenografkinja i kostimografkinja Jelena Stojanović je čisto i svedenim sredstvima, uobličila vizuelnu znakovnost predstave. Kompozitor Nenad Urošević je duhovito razvio muzički sloj u komunikaciji predstave.

„TMUŠA – TAKO MI SRCA“ jedan je mogući primer kako pozorište nastaje iz kulturnog nasleđa zajednice i kako se primenjuje u funkciji afirmacije njenog identiteta i kohezije. Predstava uspešno komunicira s publikom različite dobi i socijalnog i obrazovnog profila.

Gostovanje je deo programa Bitef Polifonije u trajanju: MI, VI, SVI…