Nezavisna kultura protiv gušenja slobode medija

S A O P Š T E NJ E

Organizacije nezavisne kulturne scene pridružuju se protestima Nezavisnog udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženja novinara Srbije (UNS) i Sindikata novinara Srbije (SINOS) povodom sve učestalijih pritisaka u pravcu smanjenja slobode medija.

Iako nemamo iluzija da će brutalno privatizovani i komercijalizovani mediji delovati u nekom drugom interesu osim onog brutalno privatnog i/ili komercijalnog, izražavamo duboku zabrinutost i najoštrije osuđujemo dešavanja koja nesumnjivo ukazuju na povećane pritiske koje mediji trpe u radu, a u konkretnim slučajevima i na najozbiljnije slučajeve cenzure i autocenzure.
Ukidanje vrlo gledane emisije “Utisak nedelje” na Televiziji B92, proglašene od Evropske federacije novinara “jednim od retkih programa koji kritički ispituje rad vlade premijera Aleksandra Vučića”, možda je zbog ugleda i dugogodišnjeg postojanja emisije najveći, ali sigurno nije jedini razlog za zabrinutost. U isto vreme, na TV Studio B ukinuta je emisija “U centru”, kao i “Sarapin problem”, koji je ustupio mesto propagadnom programu “Beograd na vodi”. Ukidaju se i minimalno ambiciozni politički programi, a zamenjuju ih tabloidni sadržaji; internet portali koji kritički pišu o politici vladajućih stranaka izloženi su hakerskim napadima, a u nekim slučajevima su nestajali tekstovi problematični za vlast.

Aktuelni događaji logičan su nastavak ne tako davnih sistematski provođenih pritisaka vlasti, kada je, na primer, nakon gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a, u kojem je kritički govorio o novom sastavu Vlade Srbije, smenjen šef deska “Večernjih novosti” Srđan Škoro; kada je zbog objavljivanja vesti o povlasticama ćerke Jorgovanke Tabaković oboren najpre sajt Centra za istraživačko novinarstvo, a onda i mnogi drugi koji su preneli tu vest; kada su nestajali klipovi premijera kod Feketića ili ministra policije u odbrani Obrenovca.

Svi ovi primeri svedoče ne samo da su emisije, odnosno mediji koje postavljaju važna društveno- politička pitanja izloženi povećanom pritisku, već i da javnost sve lakše prelazi preko ovakvih nedela i zloupotreba vlasti.

Pozivamo zato sve aktere u javnom životu Srbije da se, kao znak suprotstavljanja letargiji i ignoranciji, za početak solidarišu sa udruženjima novinara i učine i sami nešto na sprečavanju sistematskog ukidanja medijskih sloboda.

Saopštenje su potpisali: Centar za razvoj civilnih resursa, Hajde da, Kiosk, Prozaonline, Poezin, LiceUlice, Dobrica Veselinović, Generator, Studio 5, Ministarstvo prostora, SEEcult, BAZAART, Organizacija za promociju aktivizma OPA, ERGstatus, KC REX, Transformator, Kroz prozor Fabrika, KC Grad, Udruženje Prostor, Šok zadruga (MMC Led art), Zaječarska inicijativa, Asocijacija mladih, E- Tvrdjava, ApsArt Centar za pozorišna istraživanja, Kulturis, Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), Kontekst kolektiv, CESK, Kulturni centar Lift, Stanica servis za sa savremeni ples i Kuda.org.