MEČKINO DETE, dramski tekst

Drama po motivima romskih narodnih bajki Mečkino dete
nastala je u okviru rada s mešovitom grupom dece u OŠ „Milosav Stiković“ u selu Kolovrat poviše Prijepolja, koju pohađa veći broj dece romske nacionalnosti.
Cilj pozorišnog rada bio je da se učenici bolje upoznaju s romskom kulturom i tradicijom, kako bi se prevazišle etničke podele među vršnjacima i podstaklo aktivnije uključivanje učenika romske nacionalnosti u školske aktivnosti.

Preporučujemo ovaj tekst svim nastavnicima i dramskim pedagozima koji žele da romsku kulturu približe deci, jer analiza teksta, rad na razvoju predstave i njeno scensko uobličenje pružaju obilje prilika da se razgovara o običajima, verovanjima i kulturnim tekovinama romskog naroda.

Tekst je nastao na osnovu istoimene zbirke romskih bajki, koje je zapisao i književno uobličio Slavimir Demirović. Dramatizaciju je uradila dramaturg Snežana Gnjidić, u okviru inkluzivnog projekta Doma kulture Prijepolje, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Rad na predstavi vodila je rediteljka Sunčica Milosavljević, najpre kroz radionice koje su veliku grupu dece svih uzrasta postepeno uvele u scensko izražavanje. Probe su trajale nekoliko nedelja, a najmotivisaniji učenici su odigrali premijeru u aprilu 2017. godine. Predstava je gostovala na brojnim manifestacijama širom Srbije, a i dalje se uspešno igra i izvodi.