Predstave nastavnika na festivalu PatosOFFiranje

Predstave koje su nastavnici iz Zrenjanina, Niša i Beograda pripremili u okviru LOTREK Centara, izvedene su na festivalu PatosOFFiranje u Smederevu.

Predstava iz Zrenjanina nosi naziv Buđenje i bavi se detinjstvom kao važnim periodom za razvoj svakog čoveka. U predstavi učestvuju vaspitači, učitelji i profesori iz zrenjaninske Predškolske ustanove i osnovnih škola. Kreativni proces vodili su Dušan Kalejski, Aleksandar Danguzov i stariji članovi Omladinskog pozorišta CEKOM.

Predstava Put iz Niša ispituje kako se razvijamo i koje je mesto obrazovanja u tom razvoju. Grupa vaspitača, učitelja, nastavnika i pedagoga radila je na pripremi predstave sa Dušanom Kalejskim i Aleksandrom Danguzovim iz CEKOMa, kao i sa glumcem Mladenom Milojkovićem i članovima Akademskog pozorišta SKC Niš koje je kao strateški partner pružilo značajnu stručnu i logističku podršku LOTREK Centru Niš.

Špagete da spasu stvar! grupe nastavnika iz Beograda ima za temu položaj nastavnika koji je u procepu između očekivanja đaka i roditelja, zahteva obrazovnog sistema, komercijalizacije obrazovanja, imperativa struke i sopstvene profesionalne i ljudske savesti. U predstavi učestvuju učitelji i nastavnici okupljeni oko organizacije Prijatelji dece opštine Novi Beograd, a s njima su radile glumica Ivana Despotović i performerke Olivera i Nataša Milojević iz BAZAARTA.

Predstava Vremeplov nastavnika iz Smedereva, koja nas vodi kroz slike škole u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, biće izvedena na jesen.

Nakon predstava održani su razgovori u koje su se vrlo aktivno uključivali nastavnici i umetnici. Predstave su nastale kroz kreativne procese koji su usledili nakon edukativnih seminara za nastavnike u 4 grada, kao program lokalnih centara za kontinuiranu dramsku obuku nastavnika LOTREK.

Na festivalu PatosOFFiranje 10 održana je i radionica za nastavnike “Anegdote iz učionice”, koju je osmislila i vodila dramaturškinja Mina Sablić iz BAZAARTA.

Festival PatosOFFiranje je ove godine imao jubilarno 10. izdanje i nosio je naslov Umetnost. Rad. Akcija. URA PatosOFFiranje!