ČIJA JE ONO BABA, dramski tekst

Dramski tekst Čija je ono baba nastao je na redovnim dramskim radionicama sa učenicima IV i V razreda OOŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu. Kreativni proces je bio zasnovan na razvojnim potrebama mladih članova grupe OPODOPO za poboljšanjem navika u međusobnoj komunikaciji, razvojem osetljivosti prema drugima i unapređenjem zajedništva i solidarnosti. Polazište za proces bilo je samokritično sagledavanje sopstvenih i tuđih dobrih i rđavih načina ponašanja kroz dramske situacije. Iz tih malih scena izvedeni su likovi i odnosi i preuzeti su motivi koji su dalje scenski razrađivani i napokon ugrađeni u dramski tekst.

Tema procesa i teksta – individualizam među mladima – tretiran je vaspitno i umetnički. Kroz vežbe je ohrabrivana kreativnost svih članova, sve dobre ideje su uvažene, tako da je tekst u pravom smislu plod rada svih učesnika. Kroz zajednički rad na predstavi, mladi su unapredili veštine komunikacije i timskog rada i razvili ličnu i kolektivnu odgovornost i solidarnost, postepeno stasavajući u grupu koja se međusobno uvažava i podržava. Izražajne sposobnosti svih članova grupe značajno su porasle i zajednička igra je uspela da šarmira vršnjačku publiku.

Premijera teksta Čija je ono baba odigrana je 7. juna 2013. godine na školskoj sceni OOŠ “Vladislav Ribnikar” u okviru proslave završetka školske godine. Rad na kreativnom procesu i predstavi vodile su Ivana Despotović i Sunčica Milosavljević iz umetničke grupe BAZAART. Kostimograf je Jelena Stojanović.