Art Fora na Banjici iz drugog ugla

Prvi sastanak sa stanarima Banjice pod nazivom Reci DOBAR DAN i pogledaj Banjicu iz drugog ugla održan je u četvrtak 7. februara u 19 časova u vrtiću Ljolja, PU Čika Jova Zmaj. Kroz priču o šest milenijuma života na Banjici vodio nas je multimedijalni umetnik Zoran Rajšić, a njegova gošća bila je biolog Aleksandra Zatezalo. Specijalni gost bio je reditelj i ornitolog, borac za zaštitu banjičke šume, Timoti Džon Bajford. 
O čemu smo pričali na prvom sastanku:


Prostor Banjice prepoznat je kao mesto pogodno za dobar i kvalitetan život još u doba neolita, o čemu svedoče arheološki nalazi sa kojima su prisutni bili upoznati kroz multimedijalnu prezentaciju. Banjica je, zahvaljujući Banjičkoj šumi, jedinstven i izuzetno važan ekosistem za Beograd i danas – na početku XXI veka, a sačuvan je upravo akcijom lokalne zajednice i osvešćenih pojedinaca.

Termini i teme narednih tribina koji će se održati u vrtiću «Ljolja» (vrtić je dobio ime po devojčici koja se rodila u Banjičkom logoru) su:

  • 14. februar u 19h: Banjica – štit Beograda: vojno-strateški značaj Banjice i Banjički logor

Naselje Banjica ima jedinstven odbrambeni značaj za modernu srpsku državu, koji je odredio razvojne pravce Banjice do današnjih dana. Nakon II svetskog rata ovo naselje, u kom je u vojnim kasarnama bio smešten zloglasni logor, ističe se kao simbol stradanja ali i pobede nad fašizmom. Banjica je i danas jedan od najmodernijih centara odbrambenih i drugih nauka u našoj državi – kroz Vojnu akademiju, Vojno-medicinsku akademiju i druge značajne ustanove čiji predstavnici će upoznati prisutne građane sa istorijatom i misijom svojih institucija.

  • 21. februar u 19h: Urbanizacija 70-ih – izgradnja vojno-stambenog kompleksa

Kao gostujuće predavače predstavićemo arhitekte Aleksandra Stjepanovića i Slobodana Drinjakovića koji su učestvovali u izgradnji banjičkih solitera, i koji će našim stanarima prezentovati arhitektonski koncept naselja. Očekujemo zanimljivu interakciju između arhitekata i stanara koji mogu posvedočiti o „običnom“ životu unutar jednog modernističkog građevinskog kompleksa.

  • 28. februar u 19h: Migracije i kriza 90-ih;
  • 07. mart u 19h: Život na Banjici danas – kako ga mladi vide.