27. novembar – svetski dan drame/pozorišta i obrazovanja

Pismo predsednika Međunarodne asocijacije za drama/pozorište i obrazovanje -IDEA Robina Paskoa (Robin Pascoe) iz Perta, Australije, povodom 27.novembra, Međunarodnog dana Drame/Pozorišta i obrazovanja.

Tema ovogodišnje proslave je  Dramska/pozorišna edukacija za održivost.

Na ovaj način se naš rad svesnom namerom vezuje za ciljeve UNESCO-a u oblasti Održivog razvoja. Ova tema se takođe vezuje za temu  ovogodišnjeg samita Svetske alijanse za umetničko obrazovanje (WAAE) koji će se održati u Hangzhou u Kini, decembra 2016. godine.

Kroz obrazovanje koje se tiče održivog života učenici stiču znanje, veštine, i vrednosti sa kojima se suočavaju sa ekološkim i društvenim izazovima dekada koje su pred nama. Uče da razmišljaju ekološki, i razumeju povezanost ljudskog i prirodnih sistema, i razvijaju sposobnost da primene ovo razumevanje da bi ljudske zajednice i prirodni ekosistemi napredovali.

Kao što mi u organizaciji IDEA znamo  dobro, drama i pozorište je zasnovano na predstavljanju i deljenju ljudskog iskustva, međusobnog povezivanja i društvenih izazova.

Postoje mnogi modeli promišljanja održivosti u našem polju delovanja. Na primer Drama Australija je izdala Pravilnik o Zelenom Delovanju za održivu praksu koji se tiče dramskog rada i učenja.

Ovaj pravilnik je usredsređen na tri osnovne ideje

KAKO PREDAVATI O ODRŽIVOSTI KROZ DRAMU: kako da se kroz dramu istražuju osnovne teme koje se tiču održivosti. Drama angažuje učenike afektivno i kognitivno dok uče o održivosti i omogućava im da zamisle druge kreativne i dramske načine da jesu, i da postanu alternativne budućnosti.

ODRŽIVA DRAMA I POZORIŠNA PRAKSA: kako da se drama i pozorište praktikuju na održivi način.

ODRŽIVO OBRAZOVANJE: održanje ljudi, zajednica i ekosistema, zdravlje i blagostanje i postojanost.

Podržavam i pozivam  sve članove organizacije IDEA da slave IDEA Dan 2016!

Robin Pascoe